Contact

Vragen? Dan kunt u contact opnemen met het CBS Contact Center:
via info@budgetonderzoek.nl
of telefonisch (tijdens kantooruren):
(045) 570 64 00.

CBS Budgetonderzoek in 4 stappen

Printversie van deze beknopte handleiding Ga naar de volledige handleiding

Stap 1

Uw persoonlijke inlogcode geeft u toegang tot het beveiligde deel van de onderzoeksite. Hier vult u eerst uw contactgegevens in. Deze gegevens hebben wij nodig om u te kunnen ondersteunen en na afronding van het onderzoek de VVV Cadeaubon te sturen.

Stap 2

Daarna vult u de Algemene vragenlijst in. In deze korte vragenlijst vult u een aantal gegevens over uw huishouden in en geeft u aan of u of andere leden van uw huishouden tijdens de vier onderzoekweken op vakantie gaan.

Stap 3

Uw huishouden houdt vier weken de privé uitgaven bij in het huishoudboekje. Welke vier weken dit zijn staat in de brief die u van het CBS heeft gekregen en in de kalender van het internet-huishoudboek. Het is de bedoeling dat de uitgaven van alle leden van het huishouden worden genoteerd.

  • Uw huishouden noteert vier weken lang de aankoop van artikelen of producten die per stuk 20 euro of meer kosten. Bijvoorbeeld een trui van € 32,95 of een televisie van € 750,-. Artikelen die niet per stuk verkocht worden, maar bijvoorbeeld per liter of vierkante meter, noteert u als deze per aankoop 20 euro of meer bedragen. Voorbeelden zijn benzine en laminaat. Ook noteert u in deze vier weken betalingen voor de diensten van bijvoorbeeld timmerman, schilder of horeca als deze per rekening 20 euro of meer bedragen.
  • In één van de vier weken noteert u alle aankopen, dus ook alle aankopen van minder dan 20 euro. Het invullen hiervan gaat op dezelfde manier. Welke week dit is staat in de kalender van het huishoudboek.

Van al deze uitgaven wil het CBS graag weten waar u de uitgaven heeft gedaan, wat u heeft gekocht en wat de prijs is geweest. Het huishoudboek en de verschillende vragenlijsten benadert u via het menu linksboven op de site.

Stap 4

U vult tijdens de vier weken, wanneer het u schikt, de Vaste lasten vragenlijst in. Vaste lasten zijn regelmatig terugkerende uitgaven zoals huur, hypotheek en abonnementen. Uw vaste lasten hoeft u daarom niet in het huishoudboekje te noteren. U hoeft deze vragenlijst niet in een keer in te vullen; u kunt er altijd uitgaven aan toevoegen.

Tot slot

In de handleiding en de instructiefilmpjes wordt uitleg gegeven over hoe u uw uitgaven en de vragenlijsten moet invullen. Ook vindt u er handige tips voor het invullen.
In de laatste week van het onderzoek vindt u bij overzichten een grafiek van de door u genoteerde uitgaven en een overzicht van uw maandelijkse vaste lasten.
Nadat u alle stappen doorlopen heeft en vier weken uw uitgaven hebt genoteerd, dient u het onderzoek af te sluiten door op de knop ‘onderzoek voltooid’ te klikken.

Veel succes met het onderzoek!